Friday, October 28, 2005

Cinta Misi : Cinta Dakwah Kita (Love Our Mission)

Cinta kepada dakwah mendorong kita mencintai SEMUA ORANG dan SEMUA TUGAS yang ada di sepanjang jalan menuju misi itu. Disini berkekalan cinta untuk melakukan sesuatu tugas laksana enjin dan bahagian-bahagian lain sesebuah kenderaan: tidak penting siapa penumpangnya.

Saidina Khalid bin Al-Walid mencintai jihad, bukan menikmati saat-saat membunuh orang. Dia mencintai “tugasnya”, kerana itu nescaya untuk mencapai misi
dakwah. Maka dia menikmati kesulitan di jalan itu lebih dari apa pun juga.

Saidina Khalid bin Al-Walid telah berkata, “Berada pada suatu malam yang dingin membeku dalam suatu pertempuran, lebih aku sukai daripada tidur bersama seorang gadis dimalam pengantin”.

Jom ikut contoh sahabat-sahabat besar Rasulullah (r.anhum) di malam-malam akhir Ramadan supaya menjadi bekal sepanjang 11 bulan yang akan datang di medan dakwah dan dunia yang mencabar.

Semoga ummat dan da’ie mencintai misi dakwah, terus istiqamah di atas jalan dakwah dan dunia setakat di dalam poket tetapi hati dipenuhi Kebesaran Allah.

Rujukan: Tarbawi, Edisi 106 Th. 7, Rabi’ul Awwal 1426

KEARAH DUNIA ADIL & SEJAHTERA

1 comment:

Anonymous said...

Please tell me where can I find more material -----------------------------------------------------------------------------order-nasonex price